Wat is een hoax – 10 tips om ze te herkennen

Sommige mensen hebben een goede radar voor hoaxes en herkennen een hoax binnen een paar seconden. Voor andere mensen blijft het onduidelijk, want wie weet is het wel waar? Dan moet ik toch waarschuwen? Daarom hier een overzicht hoe je deze hoaxes kan herkennen.

Wat is een hoax?

Wat is een hoax? Een hoax is een nepbericht, een nepwaarschuwing die niet op waarheid gebaseerd is. Het is alleen bedoeld om mensen bang te maken, of  om gegevens of likes te verzamelen en daar geld aan te verdienen. Een hoax is van oorsprong een misverstand of slechte grap.

Hoe herken je een hoax?

  1.  Een hoax is vaak schreeuwerig verwoord, gebruikt veel hoofdletters, uitroeptekens en superlatieven. Ze zijn omschreven vanuit een zekere dreiging.
  2. Een hoax geeft geen specifieke datum, maar benoemt dingen als ‘gisteren’ of ‘vandaag’. Dat gaat iedere dag op als je dat leest.
  3. Je wordt opgeroepen om het bericht vooral zoveel mogelijk te delen, waarbij ze een beroep doen op je gevoel. Je moet bv iemand waarschuwen voor een virus of je maakt kans op een erg grote prijs.
  4. Men laat je weten dat het geen grap is hoor, het is op tv geweest. Je zal hier echter geen bronnen van terug kunnen vinden.
  5. Als je dit niet deelt, dan moet je gaan betalen voor Facebook of Whatsapp. Die bedrijven werken niet op deze manier!
  6. Als je dit deelt, dan gebeurt er dat en dat. Zo werkt de techniek niet. Er zal weinig gebeuren.
  7. Wanneer je doorgestuurd wordt naar een andere link, is het vaak om je gegevens te verzamelen.
  8. Echt? Zodra je dat denkt bij een bericht is de kans groot dat het een hoax is.
  9. Een prijs die niet wordt uitgereikt door het merk zelf, is vaak onjuist. Pagina’s die enkel zijn opgezet om dingen te kunnen winnen, zijn over het algemeen nep-pagina’s waar je nooit wat zal winnen.
  10. Naast de pagina’s uit punt 9 zijn er pagina’s over onderwerpen die gevoelig liggen, zoals Zwarte Piet en verdwenen mensen. Dit zijn vaak like-farmers. Like-farmers zetten pagina’s op om hier geld mee te verdienen. Als ze voldoende likes verzameld hebben kunnen ze deze doorverkopen. Ze roepen dus vooral op om hun pagina en hun berichten te liken en daarmee jouw statement te maken.


Check

Als je twijfelt kun je ieder bericht checken door een aantal trefwoorden uit het bericht in Google in te tikken. Vaak gaan de eerste hits die je dan krijgt al over het feit dat het bericht een hoax is en dus nep. Ik kom het zeer zelden tegen dat dit soort berichten echt zijn. Het is ook handig om de Hoax-wijzer op Facebook te volgen. Zij delen veel van deze nep-berichten, waardoor je sneller op de hoogte bent en je ze beter kan leren aanvoelen.

Wat te doen

Niemand word er wijzer of beter van als we nepberichten blijven verspreiden. En, soms wordt een hoax na een tijdje een semi-hoax. Dan vindt het niet op grote schaal plaats, maar af en toe soms wel. Ofwel, je kunt ook mensen op ideeën brengen met bepaalde hoax-berichten die je voor vervelende situaties waarschuwen. En daar waar hoaxes bedoeld zijn om jouw likes te verzamelen, is het enkel de pagina eigenaar die er beter van wordt (en flink geld verdient). Daarom, trap er niet in en deel deze berichten niet.

Vond je dit inspirerend, deel het dan snel!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *