Handicap: zichtbaar vs onzichtbaar

Soms stelt je gezondheid je voor uitdagingen in het leven en ervaar je beperkingen in wat je met je lichaam kan doen. Deze beperkingen kunnen zich zichtbaar of onzichtbaar uiten. Ik heb beiden intensief meegemaakt in mijn omgeving en uit eigen ervaring.

Bij zichtbare beperkingen gaan mensen staren, soms zelf zo lang achterom kijken dat ze vervolgens tegen een lantaarn knallen. Je loopt het risico dat mensen je niet serieus nemen, denken dat je ook niet goed bij je verstand bent, omdat toevallig je lijf niet goed werkt. Ze spreken dan de persoon aan die bij je is in plaats van dat ze jou aanspreken. Of ze gaan rare dingen denken, zeggen en je afwijzen om je uiterlijk en je anders zijn. Mensen moeten om de beperking heen leren kijken om de persoon te zien.

Bij een onzichtbare beperking moet men vaak juist strijden om serieus genomen te worden. Wat men niet ziet, is er vaak niet in ogen van anderen. Mensen beseffen niet dat je pijn hebt en moe bent. Dat niet alles voor jou zomaar vanzelfsprekend is. En de vooroordelen slaan je om je oren. Mensen houden minder snel rekening met je, omdat ze niet zien dat je dat zou kunnen gebruiken. Loop je met krukken een bus in, staat bij wijze van spreken iedereen voor je op. Vraag je met een onzichtbare beperking of je mag zitten, ben je een brutaal nest. Ook mensen met een psychische aandoening, overspannendheid of iets dergelijks kunnen tegen veel onbegrip aanlopen.

Iemand met een zichtbare beperking denkt, zagen ze het maar eens een keer niet aan me!
Iemand met een onzichtbare beperking denkt, zagen ze het maar eens!

Ik ken ook mensen met heftige zichtbare gezondheidsproblemen, die daarnaast enkele onzichtbare problemen kennen die voor hen veel zwaarder voelen dan de motorische beperkingen. Die hen bijvoorbeeld veel dichter bij de kern raken, bij hun gevoel van wie ze zijn.

Uit alles blijkt maar weer dat het uiterlijke beeld van iemand maar het halve verhaal vertelt. Het is belangrijk altijd open mensen te benaderen en te luisteren naar hun levensverhaal. Onder het zichtbare oppervlak kan een heel ander leven verborgen gaan. Toch is dit niet bedoeld als klaagzang, maar meer als voorlichting. Om de mensen om je heen open te blijven benaderen. Deze site wil juist oproepen uit te blijven gaan van de mogelijkheden en waar dingen afwijken de weg te vinden om het toch weer mogelijk te maken. En ook aan de mensen met de beperking zelf de oproep om open te zijn over je ervaring. Om mensen je te laten kennen, zodat ze ontdekken dat hun snelle vooroordelen niet de werkelijke mens laten zien.

Vond je dit inspirerend, deel het dan snel!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn