IQ Challenged

Het IQ, de meetwaarde voor intelligentie kent een gemiddelde, maar ook uitschieters. Zowel de boven- als de onderkant van deze schaal biedt zo hun uitdagingen in het leven, maar ook hun charmes. Zelf herken ik veel in hoogbegaafdheid, al ben ik daar nog niet officieel in getest. Het biedt een groot gezichtsveld, veel mogelijkheden en veel intense ervaringen. Snelle denker, groot moraal, kritisch en ziet en ontdekt nieuwe dingen.

Ik werk veel met mensen met een verstandelijke beperking, die juist in hun enthousiasme en puurheid vaak veel moois laten zien. Ze begrijpen lang niet alles, hebben moeite onze maatschappij bij te benen en lopen juist daardoor tegen zichzelf aan. Zou onze maatschappij niet zo veeleisend zijn, zouden ze een veel gemoedelijker leven leiden. Maar ook juist doordat ze wat minder sterk in alle regeltjes en verwachtingen meegaan, kunnen ze ook puurder reageren en ons veel leren. Ze reguleren hun emoties vaak minder sterk, waardoor ze heftig kunnen zijn in hun boosheid, maar ook heftig in hun enthousiasme en uitingen van genegenheid.

We zijn meer ingericht op het opvangen van mensen met een verstandelijke beperking dan hoogbegaafden. Van deze laatste groep wordt verwacht om zich maar aan te passen. Daarin heeft ook de groep hoogbegaafden zo zijn uitdagingen. Ze wijken af en vallen op en zijn daardoor niet bij iedereen geliefd. Voelen zich anders en kunnen daardoor stoeien met hun zelfbeeld.

Beide uitersten van de IQ schaal geven zo hun uitdagingen en hun schoonheden. Voor hen een nieuwe categorie op deze site: IQ challenged!

 

 

Vond je dit inspirerend, deel het dan snel!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn